неделя , 19 8 2018
Интересно
Вие сте в: Начало / Бъдете здрави / Защо наричат кивито плод на здравето? Зелено и свежо.

Защо наричат кивито плод на здравето? Зелено и свежо.

кивито

Кивито е наричано „плод на здравето” и има защо.

Кивито е родом от Китай, но негови „кръстници” са новозеландците. Китайците наричали този плод „китайско грозде” (янг-тао), но поради приликата на плода с малките мъхести птички киви, обитаващи Нова Зеландия, там му дават името, с което го наричаме днес. Там и започва неговото масово отглеждане и селекциониране и плодът получава световна известност. Аклиматизиран е в Европа и включително в България. Поради това че е топлолюбиво у нас се отглежда по черноморските райони и Пиринския край.

Интересът към плодовете на кивито се дължи на техния ценен биологичен и химичен състав. Само в едно мъхесто плодче има 4 пъти повече витамин С отколкото в портокала и от 8 до 10 пъти повече от лимона, и 2 пъти повече витамин Е от авокадото.

В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, минерални соли на калия, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.

Фруктозата и глюкозата са неколкократно повече от захарозата, благодарение на което плодовете могат да се консумират и от диабетици. От органичните киселини най-голям дял има лимонената. Кивито съдържа широк спектър от макро и микро елементи. В плодовете има специфичен ензим – актинидин, който спомага за по-лесно усвояване на белтъците. Затова суровите плодове се препоръчват като гарнитура към различни месни и рибни ястия.

кивито

 

Плодовете на кивито има разнообразно приложение. От тях могат да се приготвят компоти, желета, мармалади, сиропи, сокове, пълнеж за бонбони, дори вино. В Китай от тях приготвят чай. Също така се използват за украса на различни сладкарски изделия. Препоръчителна е обаче консумацията на суровите плодове, защото при термична обработка доста от ценните им вещества намаляват.

Не са за пренебрегване и лечебните свойства на този зелен и мъхест плод. Не е случайно, че е наричан „плод на здравето”. Още пред стотици години в Китай с настойка от киви са облекчавали състоянието на болните от стенокардия, а суровите плодове давали на анемично болните. В народната медицина у нас се препоръчва при анемия и слабост след тежко прекарано инфекциозно заболяване (например хепатит), при лениви черва, както и при интоксикации, физическа и умствена преумора, за повишаване на защитните сили на организма към инфекции, грипни и простудни заболявания.

Отидете нагоре

Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социални медии и да анализираме трафика си. Също така събираме информация за демографските данни, интереси на потребители и за начина, по който използвате сайта ни. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Затвори

Прочетете още:
Света Анна
Днес почитаме света Анна

Холи Бери
Холи Бери даде име на първата си мъжка рожба

сексуалния ви живот
Колко шарен е сексуалния ви живот-Тест

Прозорец с предходни публикации, представен от разширението upPrev.