понеделник , 20 9 2021
Интересно
Вие сте в: Начало / Uncategorized / Благодаря ти, Стив!

Благодаря ти, Стив!

Благодаря ти, Стив Джобс

На 5 октомври 2011г. преди 2 години светът се сбогува с един от най-успешните бизнесмени и впечатляващи личности на планетата, водеща фигура в компютърното производство, основател и бивш главен изпълнителен директор на „Apple” Inc. – Стив Джобс.

Стив Джобс

Не съм много на ти с технологиите, но съм впечатлена от живота на този човек. За мен той е поредното доказателство, че са важни не произхода и потеклото ти, нито дипломата на хартия, а това какво носиш в себе си, това което радва и кара сърцето ти да препуска стремглаво из безкрайните полета на собствения ти потенциал, това до колко можеш да използваш заложбите си, до колко вярваш в себе си, в принципите и идеалите си и смелостта да ги отстояваш въпреки всичко.

Единственият начин да се занимавате със страхотни неща е да сте влюбени в това, което правите. Ако още не сте го намерили – продължете да търсите. В този живот няма причина да не следваш сърцето си.
Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете чужд живот! Не влизайте в капана на догмата да живеете според очакванията на другите! Не позволявайте чуждите мнения да заглушат вашия собствен вътрешен глас! А най-важното е да следвате сърцето си и своята интуиция. Те някак си вече знаят какви всъщност искате да станете. Всичко друго е второстепенно„- казва основателят на „Apple”, оставяйки след себе си много прекрасни завещания, множество иновации и най-важното – мечтите си.
И после как да не си му фен? Това, което съм успяла да събера тук е малко. Истината е, че за този енигматичен човек каквото и да прочета или чуя винаги ще е малко!
Необятен и…вечен!

Стив Джобс

Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско, Калифорния – незаконнороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън и още като бебе е осиновен от Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян от Маунтаун Вю, Калифорния. Осиновителите му го кръщават Стив Пол, без дори да подозират, че синът им носи в себе си неподозирани заложби и ще сложи i пред името идните поколения.

През 1972 г. завършва гимназията „Хоумстед“, но колежа напуска още след първите шест месеца, ненамирайки смисъл в предоставеното обучение.
Още в гимназията, след часовете, посещава лекции на фирма-посредник на „Хюлет Пакард“ в Пало Алто. Там започва като летен работник. Там се и запознава със Стивън Возняк – инженер с талант да изобретява електронни джаджи.
Стихията на Джобс, обаче, не е правенето на електронни устройства, неговото желание е да се занимава с пордажба и маркетинг на готови продукти. Така той кани Возняк да създадат нещо заедно.

Стив ДжобсСъвместният им труд ражда компютъра „Apple I“, направен в спалнята на Стив, а след това прототипът му е изготвен в гаража.

Стив ДжобсApple I

Доказателство за качеството на първия им продукт, пласиран през 1976г. за 666 долара, е печалбата им от него, която възлиза на 774 000 долара.
Веднага със започването на продажбите на техния продукт Джобс и Возняк виждат перспектива в това начинание и през 1976 г. правят съдбоносната стъпка. Към стартовия капитал от 1300 долара (от продажбата на най-ценните си вещи – микробус „Фолксваген“ на Джобс и калкулатор „Хюлет Пакард“ на Возняк) прибавят кредит от местен електронен инженер и основават компания, която да се занимава с разработване и продажба на персонални компютри.
Решават компанията да носи името “Apple” в памет на щастливото лято, което Джобс прекарва като работник в Орегон. Има и друга версия. Когато са мислили име, Стив Джобс казал, че ако никой не му предложи хубаво име, ще кръсти компанията просто ябълка, каквато държал в ръката си в момента. Ябълката е също така и любимият плод на Стив Джобс.

Стив Джобс

През 1977 двамата проектират следващата си цел — „Apple II“ – компактен и с прост дизайн, като предшественика си, но поддържа цветен дисплей. Джобс насърчава програмистите да правят програми за тази платформа и по този начин се изгражда библиотека от над 16 000 програми, създадени специално за новия продукт. „Apple II“ прибира печалби от 139 000 000 долара за три години.

Стив Джобс
Apple II
Седем години след създаването си „Apple“ се установява като силна компания с високи приходи и растеж от 150% на година. По това време IBM, най-голямата компютърна компания на пазара, се намесва в производството и продажбите на персонални компютри и измества “Apple”, представяйки своя модел, наречен „PC“. Също така тяхната операционна система става стандарт в компютърната индустрия.
Джобс смята, че за да победи IBM, трябва неговите продукти да са съвместими с техните, затова той се нуждае от нови компютри.

През 1981 г. Джобс представя „Apple III“ – за жалост първите произведени 14 000 бройки трябвало да бъдат спрени заради лош дизайн и производствени грешки.
През 1983г. представя следващия си компютър наречен „Lisa“ – първият компютър, управляван с мишка, но не придобил популярност заради огромната си цена от 10 000 долара.

Стив Джобс

Lisa & Macintosh

Въпреки това „Apple“ не се отказват от целта си да победят „IBM“ и следващият проект на Джобс се нарича „Макинтош“. А името „Макинтош“ идва от любимия му сорт ябълки.
Джобс предприема радикална стратегия за презентирането на „Макинтош“.
През 1984 г. машината е представена на публиката, а самото представление е доста внушително, като посланието на Джобс е ясно и категорично – това е революционен продукт. „Макинтош“ става хит на пазара. Според него, той се явява като най-голямото творение за информационните технологии и появата му трябва да се сравнява с тази на телефона по времето на телеграфа, т.е. за да се използва, не е нужно да се учат хиляди страници с морзовата азбука, а просто да се вдигне слушалката и разговорът да започне. Това била неговата асоциация с компютъра и леснотата на употребата му спрямо останалите компютри на пазара.

По това същото време Джон Скъли, който лично Джобс привлича в компанията си, заявява, че Джобс вреди на “Apple” и иска да го премахне от борда на директорите на компанията, която самият Стив Джобс създава и издига на върха.
Така на 12 септември 1985 г. Джобс окончателно напуска „Apple“, което води до западане на компанията.

След кратка почивка, през септември 1985 идва новото му вдъхновение. След разговори с Пол Бърг от Станфордския университет, носител на Нобелова награда по биохимия, се ражда следващата му идея — да снабди училищата с компютри,тъй като повечето университети не разполагат с необходимия софтуеър и хардуеър.

Така през 1989 г основава компания наречена „Next“. Целта е да направи компютри от следващо поколение, значително по-добри от тези на „Apple“, струващи 3000 долара, които да бъдат използвани от всички ученици по света, но това така и не се случва. Това, което се случва е, че натрупва разходи на стойност от 250 милиона долара. Джобс осъзнава, че не може да направи революция в хардуера и затова насочва всичките си усилия към софтуера и новите му проекти са свързани най-вече със софтуерната индустрия. Той казва: „Ако хардуерът е мозъкът… на нашите продукти, софтуерът е тяхната душа.

Стив Джобс

Междувременно през 1986 г. Джобс заедно с Едуин Кетмул основават компанията „Pixar“, занимаваща се с компютърни анимации. Тя се ражда, когато Джобс откупува графично студио на Джордж Лукас за 10 млн. долара. През последните години „Pixar“ е доста известна благодарение на филмите си “Играта на играчки”, “Търсенето на Немо” , “Феноменалните” и др.

Стив Джобс

През 1994 г. на Джобс му хрумва гениална идея като разбира, че се дават много пари за направата на обектно-ориентирани продукти на софтуерния пазар. Той решава да направи своята операционна система „Next“ рай за обектно-ориентираното програмиране (ООП). Също така си поставя за цел да направи тази операционна система водеща през 90-те години и изцяло изградена на принципите на ООП.
„Next“ става една добра платформа за компании, разработващи софтуер чрез ООП. Също така Джобс се свързва с рейтингови компании, които да му помогнат за подобряване рейтинга на „Next“ и приложението и в компютърните фирми.Така „Next“ става популярна в програмистките среди като платформа за бърза и качествена работа.

Въпреки сравнително големите успехи на Джобс с „Next“, компанията не става един от големите играчи в компютърния бизнес. Но „Apple“си остава такъв играч и те купуват „Next“ през 1996 г. за сумата от 402 милиона долара, като по този начин връщат Джобс в компанията, която той сам основава.

Стив Джобс

За “Apple” отново започва възход, за да стане през 2011 г. (макар и за кратко) компанията с най-голяма оценка от пазарите в света и измести петролния гигант Exxon Mobil.

„Apple“ се възползват от платформата „Next“, като използват нейните силни черти и ги влагат в тяхната ОС, наречена „Mac OS X“. Освен това, благодарение на Джобс компанията увеличава продажбите си при представянето на новия си продукт „iMac“(1998г.).

Стив Джобс

Следва представянето през 2001 г. на продуктите „iPod“, портативен музикален плеър и „iTunes“, софтуер за цифрова музика, слагайки началото на края на компактдисковете . Стив Джобс

2002г. излиза iMac – с напълно нов дизайн, а през 2005г. следват

Mac mini

Стив Джобс

и

Стив Джобс

iMac G5
През 2005г. също така Disney Company купува Pixar от Джобс, което моментално го прави най-големият акционер в Disney.
През 2006г. излиза MacBook Pro

Стив Джобс

Следват:
2007г. – iPhone

Стив Джобс

2008г. – MacBook Air

Стив Джобс

и през 2010г. – iPad – като iPhone и iPad в момента са устройствата – лидери в света на смартфоните и таблетите.

Стив Джобс

Интересен факт е, че Джобс работи в „Apple“ няколко години на заплата от 1 долар на година, като това му носи прозвището на най-слабо платения президент на известна компания. След време всичко си идва на мястото и получава годишна заплата от 219 млн. долара.

Джобс се жени за Лорийн Пауъл през 1991, двамата имат три деца. Той има и друго дете от предишна връзка — дъщеря Лиса.

Стив Джобс

Джобс и съпругата му

Световноизвестният новатор в информационните технологии е будист по убеждение. Той приема тази религия по време на посещение в Индия през 1973 г. Завръща се в САЩ с бръсната глава и в индийски дрехи и се отказва от учението в хуманитарния колеж. Дори според някои поетично настроени поддръжници на новите технологии, точно дзенбудистката философия на Джобс е формулирала дизайна на компютрите на Apple: изключителното съчетание на изящна външност и перфектна технологична хармония във вътрешността.

Стив Джобс

Факт е и че шефът на най-скъпата компания почти никога не изневерява на стила си още от 1998 г. – винаги се облича по един и същ начин – класически дънки Levi’s, черни пуловери и маратонки New Balance. В много редки случаи Джобс облича костюм – най-често когато се налага да присъства на събитие, което не е организирано от него.

Стив Джобс

През 2004 година Джобс обяви публично, че страда от рак и на 31 юли същата година постъпва в болницата, за да му бъде премахнат тумор от панкреаса. През 2009 г. му е трансплантиран черен дроб. На 17 януари 2011 г. си взема почивка за неопределен период от време поради сериозния здравен проблем.
Винаги съм казвал, че ако един ден не мога да изпълнявам моите задължения и да отговарям на очакванията като директор на „Apple“, ще съм първият, който ще ви уведоми за това. За жалост, ето че този ден дойде„, пише Стив Джобс и на 25 август 2011 г. подава оставка като генерален директор на „Apple“ за втори път.

Стив Джобс умира на 5 октомври след усложнения, получени в резултат на болестта му.

Стив Джобс

В знак на почит към своя „баща” „Apple” пусна специална страница, в която се казва:
Apple загуби човек, който виждаше в бъдещето и беше гениален в създаването на нови неща. Светът загуби едно изключително човешко същество. Тези от нас, които имаха привилегията да познават Стив и да работят с него загубиха добър приятел и вдъхновяващ наставник. Стив оставя след себе си компания, която никой друг освен него не би могъл да сътвори в такива мащаби. Неговият дух завинаги ще остане да крепи основите на Apple.”

Стив Джобс

А аз бих добавила – и не само „Apple“ – неговият дух ще остане завинаги с поколенията, продължаващ да ги вдъхновява да воюват за правото си да вършат това, което обичат и да го правят по различен начин, като дават най-доброто от себе си.

Стив Джобс

 

Най-ценното от своите принципи, Стив Джобс ни оставя с една реч, от недалечната 2005-та година. Реч, която ще остане в душите и сърцата ни завинаги.

Отидете нагоре

Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социални медии и да анализираме трафика си. Също така събираме информация за демографските данни, интереси на потребители и за начина, по който използвате сайта ни. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Затвори

Прочетете още:
дъщерята на Джаро
Ето кой ще изиграе дъщерята на Джаро

Нина Добрев, раздяла
Защо се разделиха Нина Добрев и Иън Сомерхолдър

Как да свалим 5 килограма за една седмица

Прозорец с предходни публикации, представен от разширението upPrev.