Всички знаем, че да се храним здравословно е изключително важно, но не всички знаем за даровете на природата, които в случая са най-доброто за нашето здраве. Ето и топ 10 храни за по-здравословен живот:
Ето и 10 храни за по-здравословен живот:
1. Кайсии
В състава на кайсиите се съдържа много бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Кайсиите са особено полезни са за очите.
В организма бета-каротинът се преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини.
Препоръка: Купувайте твърди кайсии – когато омекнат те губят част от хранителните си вещества.
2. Авокадо
Понижава нивото на холестерола. В авокадото има и много целулоза. Едно парче съдържа 81 калории, 8 г мазнини и 3 г въглехидрати.
Препоръка: Опитайте да замените майонезата в сандвичите и салатите с няколко парченца авокадо.
3. Малини
Те са богати на киселини, които прекратяват растежа на раковите клетки, витамин С, който понижава нивото на холестерола в кръвта и намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания, както и голямо количество целулоза. Една чаша малини съдържа 60 калории, 1 г мазнини и 8 г въглехидрати.
4. Диня
Витамин С и бета-каротинът, съдържащи се в нея, са сред най-силните антиоксиданти, които предпазват клетките от вредните свободни радикали. В половин диня се съдържат и 853 мг калий, който спомага за намаляване на кръвното, 97 калории, 1 г мазнини и 2 г въглехидрати.
5. Манго
Един плод със среден размер съдържа 57 мг витамин С. Мангото спомага за предотвратяване на артрита и зарастването на раните, а освен това укрепва имунната система. То съдържа и големи количества витамин А. В един плод има 135 калории, 1 г мазнини и 4 г въглехидрати.
6. Домат
Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомаха и понижават с до 50% риска от рак на дебелото черво. Един среден домат съдържа 26 калории, 1 г въглехидрати и няма никакви мазнини.
7. Стафиди
Те са основен източник на желязо, което способства за пренасянето на кислорода към тъканите. Половин чаша стафиди съдържа 218 калории, 3 грама въглехидрати и никаква мазнини.
Съвет: Добавяйте стафиди към овесените ядки.
8. Смокини
Те са сред основните естествени източници на калий и въглехидрати. Освен това съдържат голямо количество витамин В6, който отговаря за производството на серотонин (хормона на удоволствието) и за понижаването на холестерола. Една смокиня има 37-48 калории, 2 г въглехидрати и никакви мазнини.
9. Лимон
Той е богат на витамин С – безспорно най-популярния антиоксидант. Съдържа много малко калории и няма никакви мазнини и въглехидрати.
Съвет: Добавяйте лимонов сок или парченца лимон към салатите.
10. Лук
Някои изследвания сочат, че той намалява риска от рак.
Една чашка нарязан лук съдържа 61 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини.
Съвет: Освен на салата, можете да го задушите в зехтин, да го сервирате с ориз или различни зеленчуци.